Erkend StartersCoach
  • Huren of kopen?
  • Vergelijk maandlasten
  • Wat kost huren in 2021?
Kopen in plaats van huren, hoeveel kun je besparen?
Bereken hieronder wat je kunt lenen op basis van je huidige huurlasten
Welke informatie geeft deze berekening mij?
1. Welk bedrag aan hypotheek je kunt lenen op basis van je huidige huurlasten.
2. Jouw maximale hypotheeklasten op basis van jouw huidig inkomen.
3. Jouw maximale hypotheek, dus zonder een Starterslening.
BELANGRIJK LEES DEZE TOELICHTING!

Bereken hieronder zelf wat je maximaal kunt lenen voor het aankopen van een Starterswoning op basis van je huidige huurlasten. Wees ervan bewust dat je ook eigen geld in zult moeten brengen voor de aankoop van een Starterswoning. Denk hierbij onder andere aan: notariskosten; kosten voor de NHG en advieskosten.

  1. In de berekening is rekening gehouden met het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek.
  2. In de berekening is geen rekening gehouden met eventuele financiële verplichtingen die je hebt zoals te betalen maandelijkse lasten uit een krediet, studieschuld, alimentatie of erfpacht. LET OP: De hiervoor genoemde financiële verplichtingen verlagen dus de berekende leencapaciteit.
  3. Ben je ondernemer of zzp‘er dan gelden er voor de maximale hypotheekberekening andere regels. Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming zul je bij de meeste geldverstrekkers jaarcijfers en een 'inkomensverklaring' moeten overleggen. Vanaf 1 jaar ondernemer is het mogelijk een inkomensverklaring aan te vragen.

LET OP: Neem voor een berekening op maat contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met onze Erkend StartersCoach. Verneem daarnaast jouw mogelijkheden voor een aanvullende Starterslening.

Let op: de in deze tabel vermelde cijfers (prijspeil 2021) zijn gebaseerd op een huishouden van 2 personen. Betreft gemiddelde prijzen, jouw persoonlijke uitgaven wijken zeer waarschijnlijk hiervan af! Op de website van het Nibud kun je zelf een berekening samenstellen. Of laat een persoonlijke berekening op maat voor je opstellen door onze Erkend StartersCoach.

Bron: Nibud en SVn

Wat kost huren in 2021?

De (kale) huur van een sociale huurwoning bedraagt voor >2021: € 752,33 (2020: € 737,14). Dit is de nieuwe liberalisatiegrens. Deze grens bepaalt of een huurwoning binnen de sociale huur of de vrije sector valt. Deze wordt door de overheid jaarlijks opnieuw vastgesteld. Let op: de liberalisatiegrens geldt voor aanvangshuren. Wie al langer huurt betaalt soms meer voor een sociale huurwoning. Tevens is de grens van belang voor de vraag of je in aanmerking komt voor huurtoeslag (tot 2006 huursubsidie) of niet.

Lees hier alles over huren in Nederland Proefberekening huurtoeslag

Een huurwoning toewijzen

Woningcorporaties moeten zich richten op bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen. Dat staat in de gewijzigde Woningwet. Betaalbare huurwoningen mogen woningcorporaties niet zo maar aan iedereen verhuren. Woningcorporaties moeten zich daarbij houden aan regels. Woningcorporaties moeten tenminste 90% van de vrijkomende sociale huurwoningen met een huurprijs tot >2021: € 752,33 (2020: € 737,14) toewijzen aan hun doelgroepen. Zie de infographic hieronder hoe dit werkt.

Bron: Woonstichting SSW
Direct contact
Contactformulier Bel mij terug Stel je vraag Afspraak maken