Erkend StartersCoach
Hoeveel rente kan ik besparen met looptijdrente?
Bereken hieronder direct hoeveel je kunt besparen.
Welke informatie geeft deze berekening mij?
1. Welke geldverstrekker biedt mij de laagste rente gedurende looptijd van de hypotheek.
2. Specificatie van de mandlasten gedurende de lootpijd van de hypotheek
3. Verloop van de schuldrest gedurende de looptijd van de hypotheek.
4. Jouw persoonlijk rapport kun je vervolgens downloaden.
BELANGRIJK LEES DEZE TOELICHTING!

Bereken hieronder zelf hoeveel je kunt besparen. Wees ervan bewust dat je ook eigen geld in zult moeten brengen voor de aankoop van een Starterswoning. Denk hierbij onder andere aan: notariskosten; kosten voor de NHG en advieskosten.

TIJDELIJK EXTRA VOORDEEL: De overdrachtbelasting (2%) komt onder voorwaarden vanaf 2021 tijdelijk te vervallen!

  1. In de berekening is rekening gehouden met het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek.
  2. In de berekening is geen rekening gehouden met eventuele financiële verplichtingen die je hebt zoals te betalen maandelijkse lasten uit een krediet, studieschuld, alimentatie of erfpacht. LET OP: De hiervoor genoemde financiële verplichtingen verlagen dus de berekende leencapaciteit.
  3. Ben je ondernemer of zzp‘er dan gelden er voor de maximale hypotheekberekening andere regels. Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming zul je bij de meeste geldverstrekkers jaarcijfers en een 'inkomensverklaring' moeten overleggen. Vanaf 1 jaar ondernemer is het mogelijk een inkomensverklaring aan te vragen.

LET OP: Neem voor een berekening op maat contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met onze Erkend StartersCoach. Verneem daarnaast jouw mogelijkheden voor een aanvullende Starterslening.

De looptijdrente is de gemiddelde rente over de gehele looptijd van de hypotheek waarbij de renteopslag automatisch vervalt als er voldoende is afgelost. Bereken met deze rekentool zelf hoeveel je kan besparen.

Hypotheekrentetarieven worden in de meeste gevallen vergeleken op basis van de aanvangsrente bij het afsluiten van de hypotheek en niet over de te betalen hypotheekrente gedurende de looptijd van de hypotheek. Bij vergelijken op de aanvangsrente wordt er vaak geen rekening gehouden met het vervallen van de zogenaamde renteopslagen gedurende de looptijd van de hypotheek. De looptijdrente geeft voor de consument een veel beter beeld van de totale kosten van een hypotheek gedurende de looptijd van een hypotheek. Looptijdrente De looptijdrente is de rente gedurende de gehele looptijd van de hypotheek waarbij de renteopslag automatisch vervalt als er voldoende is afgelost. Zodra de hypotheeklening door aflossen in een lagere risicoklasse valt, verlaagt de geldverstrekker de hypotheekrente. De aflossing kan maandelijks plaatsvinden, eventueel in combinatie met een extra bedrag. We nemen daarbij dus alleen die aanbieders en producten mee die dit pro actief en automatisch doen zonder dat de klant dat zelf in de gaten hoeft te houden of daarvoor zelf in actie hoeft te komen en / of extra kosten hoeft te betalen. Hypotheekvorm bepaalt mede voordeel looptijdrente Het verschil in de te betalen hypotheekrente komt vooral tot uiting bij een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er tijdens de looptijd immers niets afgelost en zal er geen sprake zijn van automatische risicoklasse daling. Dit zal meestal ook gelden bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) omdat deze hypotheken al in de laagste risicoklasse vallen (een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen bij hypotheken met NHG).

Uitgangspunten:

Maandlasten

In de (voorbeeld)berekeningen en vergelijkingen wordt het verschil in rentelasten weergegeven. Hierbij word de aflossing en eventuele overlijdensrisicopremie buiten beschouwing gelaten. De aflossing komt wel terug in het maandlasten overzicht wanneer er een berekening wordt gemaakt.

Hypotheekrente & rentevaste periode

Er is voor de hele looptijd van de hypotheek gerekend met het rentepercentage van de gekozen rentevaste periode. Na de rentevaste periode kan het rentepercentage in werkelijkheid anders zijn.

Aanbieders zonder looptijdrente

In vergelijkingen met aanbieders die geen looptijdrente hanteren is de aanname gedaan dat de gekozen rente gedurende de rentevaste periode gelijk blijft. Bij het einde van de rentevaste periode wordt de rente aangepast naar de risicoklasse die hoort bij de schuld-marktwaardeverhouding van dat moment (op basis van de periodieke aflossing). Voor de gehele looptijd van de hypotheek (veelal 30 jaar) wordt de oorspronkelijke rentevaste periode gehanteerd (bijvoorbeeld: als gekozen wordt voor een rentevaste periode van 5 jaar dan wordt elke 5 jaar de rente aangepast naar de risicoklasse die hoort bij de schuld-marktwaarde verhouding van dat moment).

Hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie(NHG)

Bij een hypotheek met NHG zal de looptijdrente in de meeste gevallen niet wijzigen ten opzichte van de aanvangsrente. Een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen bij hypotheken met NHG.

Aflossingsvrije deelleningen

Bij een aflossingsvrije deellening gaan we ervan uit dat deze deellening aan het einde van de looptijd in zijn geheel wordt afgelost (ook als er andere deelleningen zijn die een langere looptijd hebben).

Direct contact
Contactformulier Bel mij terug Stel je vraag Afspraak maken