Erkend StartersCoach
 • NHG
 • Kostengrens
 • De voordelen van NHG
 • NHG Werkgeversverklaring
NHG voor verantwoord wonen

NHG Verantwoord wonen

Kijken is begrijpen

Klik op de afbeelding hiernaast voor onze video met uitleg in woord en beeld. In deze video:

 • Wat is Nationale Hypotheek Garantie?
 • Tot welke koopsom geldt NHG?
 • Korting op de hypotheekrente.
 • Welke regels zijn van toepassing?
NHG Kostengrens

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die jij kunt krijgen als jij een hypotheek afsluit voor de aankoop of verbouwing van een woning. Met NHG loop jij als eigenaar van een woning minder risico en daarnaast kun jij profiteren van een aantrekkelijke rentekorting. Om voor de Starterslening in aanmerking te komen, moet jouw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden afgesloten. De rentekorting kan wel oplopen tot 0,6%. Dat betekent elk jaar opnieuw honderden euro's voordeel voor jou!

 • De kostengrens voor de financiering van een woning bedraagt 2021: € 325.000 - (2020: € 310.000).
 • De kostengrens voor kwaliteitsverbetering bedraagt 2021: € 325.000 (2020: € 310.000).
 • De kostengrens voor woonwagens bedraagt 2021: € 145.000 (2020: € 136.570).
 • De kostengrens voor woonwagensstandplaatsen bedraagt 2021: € 52.000 - (2020: € 50.000).
De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek met NHG is altijd verantwoord

Jij kunt alleen een hypotheek met NHG krijgen indien jij aan de vastgestelde inkomensnormen van het NIBUD (Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting) voldoet. Volgens de inkomensnormen van het NIBUD mag een bepaald gedeelte van het inkomen aan woonlasten worden besteed. Een geldlening is alleen verantwoord als jij naast jouw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals de dagelijkse boodschappen en verzekeringen. Zo ben jij bij een hypotheek met NHG ervan verzekert dat jij, op basis van jouw inkomen, nooit teveel leent, wel zo verantwoord!

Een hypotheek met NHG is altijd veilig

Extra bescherming bij gedwongen verkoop: stel jij krijgt door overmacht te maken met ontslag, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van jouw partner. Het kan iedereen overkomen en zal in veel gevallen gepaard gaan met een drastische inkomensdaling. Als deze inkomensdaling van langere duur is, kun jij problemen krijgen met het kunnen betalen van jouw rekeningen. Zo mogelijk ook met de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten, wat in het ergste geval tot gedwongen verkoop van de woning zou kunnen leiden. In dit soort situaties neemt de Erkend StartersCoach contact voor jouw op met NHG, zodat we samen naar een mogelijke oplossing kunnen zoeken.

Wordt jouw woning uiteindelijk toch verkocht en levert de verkoop niet voldoende op om jouw hypotheek af te lossen, is een restschuld het nare gevolg. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) neemt een eventuele schuld die is ontstaan bij een gedwongen verkoop van jou (deels) over en kan jou die schuld kwijtschelden. Het WEW doet dit als jij buiten jouw schuld om in een probleemsituatie bent gekomen. Voorwaarde is wel dat jij er alles aan hebt gedaan een restantschuld te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor kun jij weer met een schone lei beginnen: wel zo'n veilig idee!

Een hypotheek met NHG is altijd voordelig

De geldverstrekker loopt met NHG minder risico over de aan jou te verstrekken hypotheek. In ruil voor deze zekerheid kan de geldverstrekker jou een lagere hypotheekrente aanbieden, die kan oplopen tot wel 0,6%. Elk jaar opnieuw honderden euro's voordeel voor jou, wel zo voordelig! Extra voordeel: door de korting op de hypotheekrente kom je ook nog in aanmerking voor een hogere hypotheek.

Meefinancieren restschuld NHG Sneltoets Stel je vraag Zelf direct je maximale Starterslening berekenen