Erkend StartersCoach

Hoe kun je als starter nog een woning kopen?

De huizenprijzen gaan door het dak. Daardoor is het voor veel starters lastig om hun eerste woning te kopen. Toch zijn er voor hen nog steeds mogelijkheden om dit doel te bereiken. Wij zetten de belangrijkste opties voor je op een rij. (Bron: LevenWonen.nl)

Bereken hier of je de woning kunt kopen

Begin eens met te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een (starters)regeling. Denk bijvoorbeeld aan de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste huis en het maximale bedrag dat je kunt lenen binnen de NHG. Op de website van het SVn kun je controleren welke gemeenten de regeling aanbieden.

Wat is een Starterslening?

De SVn Starterslening is een bijzondere hypothecaire lening. Deze lening gebruik je om je eerste woning aan te kopen en sluit je af naast een reguliere eerste hypotheek bij een geldverstrekker. Op de nieuwe woning vestigt SVn, net als de geldverstrekker, een hypotheekrecht. Dat betekent dat je SVn met de woning de zekerheid geeft dat SVn het geleende geld weer van je terugkrijgt. De looptijd van de SVn Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Hierna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

In deze video legt Daan de Waijer van SVn uit hoe de Starterslening werkt.

Bereken hier hoeveel Starterslening je kunt krijgen

Duokoop

Een andere mogelijkheid is Duokoop. In dat geval koop je alleen het huis en pacht je de grond. Als je wilt, kun je de grond later alsnog kopen. Doe je dat niet, dan moet je erfpacht blijven betalen, ook als je de hypotheek hebt afgelost. Duokoop is op de lange termijn duurder dan een annuïteitenhypotheek. Maar het kan een prima (tijdelijke) oplossing zijn als je te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kopen inclusief de grond.

Koopgarant en KOOPstart

Twee andere opties zijn Koopgarant en KOOPstart. Als je van deze regelingen gebruik maakt, krijg je korting op een huis van een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Heb je bij de verkoop overwaarde of verlies? Dan deel je dat met de woningcorporatie of projectontwikkelaar volgens een staffel die is gebaseerd op de korting die je hebt gekregen. Bij Koopgarant belooft de woningcorporatie of projectontwikkelaar jouw huis binnen drie maanden terug te kopen als je wilt verhuizen. Je mag het huis niet aan een ander verkopen.

Deels aflossingsvrij

Onder starters worden deels aflossingsvrije hypotheken weer populair. Je hebt dan geen renteaftrek. Maar omdat de hypotheekrente erg laag is, is het belastingvoordeel beperkt. En omdat je bij deze hypotheekvorm niet aflost, zijn je maandlasten al snel honderden euro’s lager. Dat lijkt aantrekkelijk, maar er is ook een risico. Want aan het einde van de rit blijft een aflossingsvrije hypotheek gewoon een lening die je moet afbetalen. Na dertig jaar een nieuwe hypotheek afsluiten is lang niet altijd mogelijk.

a.s.r. Startershypotheek

Ga je je eerste huis kopen en vind je lage maandlasten belangrijk? Dan is de WelThuis Startershypotheek van a.s.r. misschien iets voor jou. Je kunt kiezen voor een extra lange looptijd tot zelfs 40 jaar. Je betaalt daardoor in totaal meer rente dan bij een looptijd van 30 jaar, maar per maand betaal je minder. Dat geeft je elke maand meer financiële ruimte. Heb je deze financiële ruimte niet (meer) nodig? Dan kun je elk jaar tot 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag extra terugbetalen zonder extra kosten.

Hulp van ouders

Nog een manier om het huis van je dromen te kunnen kopen, is met hulp van je ouders. Zo mogen ze je eenmalig voor je huis een bedrag van ruim € 100.000 belastingvrij schenken als je jonger bent dan 40 jaar. Of ze kunnen je geld lenen. Zolang jullie daarbij voldoen aan de hypotheekregels, mag je de rente gewoon aftrekken. Zo blijft het geld in de familie.

De beste passende hypotheek voor jou

Een hypotheek is altijd maatwerk. Laat je daarom adviseren door een specialist. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken en alles wat daarmee samenhangt. Bel of mail me gerust om eens een afspraak te maken.

Vrijblijvende afspraak maken