Erkend StartersCoach

Zo werkt vrijstelling van overdrachtsbelasting

Woningkopers van 18 tot 35 jaar betalen vanaf 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. De Rijksoverheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers op de woningmarkt meer kansen geven. (Bron: SVn)

Zo werkt vrijstelling van overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar:

De vrijstelling geldt als de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.

Andere particulieren die een woning kopen betalen 2% overdrachtsbelasting

Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen betalen 2% overdrachtsbelasting.

8% overdrachtsbelasting als de woning niet hoofdverblijf is

Wie een woning koopt maar er níet zelf gaat wonen, gaat 8% overdrachtsbelasting betalen. Het hogere tarief geldt voor beleggers, maar ook bij de aankoop van een vakantiewoning en als ouders een woning voor hun kind kopen.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarin verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris.

Bereken hier direct jouw besparing